уторак, 12. мај 2015.

Šta je "Održivi razvoj"

Održivi razvoj je koncept koji teži poboljšavanju kvaliteta života time što udružuje: ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i društvenu odgovornost. Ova tri faktora su međusobno povezana , nijedan od njih nije dovoljan sam po sebi, moraju postojati zajedno da bi omogućili jednostavan, ali stabilan oslonac.
Suština koncepta održivog razvoja jeste usklađenost privrednog rasta s jedne strane, te korišćenje prirodnih eko sistema i resursa s druge strane. Standarde života ljudi potrebno je bazirati na mogućnostima prirodne sredine, bez iscrpljivanja resursa koji budućim generacijama moraju ostati neizmenjenog kvaliteta i stepena iskorišćenosti.
Teorija održivog razvoja, koja obezbeđuje uravnoteženo zadovoljenje potreba sadašnjih i budućih generacija, ključ je reprodukcije i trajanja ljudske vrste. Ovakva strategija uvažava socio-kulturnu i prirodnu okolinu, kao i aspekt budučnosti. Čitava filozofija je tako utemeljena da obezbeđuje kontinuitet civilizacijskih tekovina. Takav koncept, svakako, teži optimalnom ekonomskom efektu, uz minimalno degradiranje životne sredine.

Načela održivog razvoja

1. Životna sredina
Fizička «izdržljivost» životne sredine postavlja granice mnogim ljudskim delatnostima i ukazuje da moramo smanjiti potrošnju prirodnih bogatstava. Moramo živeti unutar tih ograničenja kako bismo budućim generacijama mogli predati ovu planetu u stanju u kojem će i dalje moći podržavati zdrav ljudski život.
2. Budućnost
Moralna nam je obaveza da ne ugrozimo budućim generacijama mogućnost da zadovoljavaju svoje potrebe.

3. Kvalitet života
Ljudska dobrobit, uz materijalne, ima i društvene, kulturne, moralne te duhovne dimenzije.

4. Pravednost
Bogatstvo, povoljne prilike i odgovornosti bi se trebali pravedno raspodeliti među zemljama kao i među različitim društvenim krugovima unutar pojedinih zemalja, uz poseban akcenat na potrebe i prava siromašnih te ljude koji se iz bilo kog razloga nalaze u slabijem položaju.

5. Načelo predostrožnosti
Ukoliko nismo sigurni u to kakav će uticaj neki postupak ili razvoj događaja imati na životnu sredinu, trebali bismo primeniti ovo načelo i radije pogrešiti na sigurnu stranu.

6. Holističko (sveobuhvatno) razmišljanje
Rešavanje složenog problema održivosti zahteva da u proces rešavanja budu uključeni svi činioci koji utiču na problem.

Preuzeto sa:        
http://www.terras.org.rs/index.php?sadrzaj=terras/projekti/nesortirano/vesti%202005/mart-05-recla21

Нема коментара:

Постави коментар