четвртак, 21. мај 2015.

Međunarodni sertifikati zelene gradnje

Tri su najpoznatija sistema certificiranja zelene gradnje LEED, BREEAM i DGNB. Zelena gradnja zgradama donosi veću isplativost i poželjnost; niže operativne troškove, niže troškove održavanja i smanjen negativni utjecaj na okolinu. 



LEED

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) razvijen je 2000. godine od američkoga Savjeta za zelenu gradnju. LEED je međunarodno priznati sistem certificiranja i kvalitetan izvor informacija za vlasnike zgrada i najmoprimce o tome kako implementirati praktične i mjerljive elemente zelene gradnje u projektovanju, gradnju, poslovanje i održavanje. Temelji se na pet ključnih područja: održivom razvoju, uštedi vode, energetskoj efikasnosti, odabiru materijala i unutarnjem kvalitetu okoline. Vrste LEED certificiranja jesu: Certificiran, Srebrni, Zlatni, Platinasti, a certifikat je moguće dobiti u nekoj od sljedećih kategorija: novogradnja, postojeće građevine, interijeri, Core & Shell, kuće, razvoj naselja. Kategorije koje se najčešće koriste u Srednjoj i istočnoj i Jugoistočnoj Europi jesu LEED za novogradnju i LEED za Core & Shell, i to u većini slučajeva za poslovne zgrade i trgovačke centre. U okviru nacionalnih savjeta za zelenu gradnju širom svijeta uspostavljena su nezavisna tijela za izdavanje certifikata koja provode tri stupnja edukacije i akreditacije profesionalaca, a samom ispitu moguće je pristupiti online. Više informacija možete pronaći ovdje.

BREEAM
BREEAM (Building Research Environmental Assessment Method) je nastao 1990.godine u Velikoj Britaniji. BREEAM prepoznaje performanse izgradnje u devet ključnih područja: menadžmentu, energiji, vodi, upotrebi zemljišta i ekologiji, zdravlju, transportu, materijalima, otpadu i zagađenju. Vrste BREEAM certifikata jesu: prolazno, dobro, vrlo dobro, izvrsno i izvanredno, a taj certifikat moguće je dobiti u nekoj od sljedećih kategorija: novogradnji, velikoj dogradnji već postojećih zgrada, obnovi već postojećih zgrada, kombinaciji nove gradnje i obnavljanja postojeće, novoizgrađenim ili obnovljenim dijelovima koji su dio veće zgrade koja je namijenjena za mješovitu namjenu, Building fit-out. Više o sistemu edukacija i akreditacija te načinu sprovođenja treninga možete pronaći ovdje.
Zajedničko je za oba certifikata zelene gradnje da u prvi plan stavljaju zdrav interijer za najmoprimce, nisku potrošnju vode i električne energije, smanjenje emisije štetnih gasova, smanjenje količine građevinskog otpada koji se šalje na odlagalište te dugoročno niže operativne troškove u održavanju.
DGNB
DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) je sustav certificiranja zgrada prema načelu zelene gradnje, a pokrenuo ga je German Sustainable Building Council – koji je priznati službeni član svjetske mreže Savjeta za zelenu gradnju. German Sustainable Building Council ima mnoge slične teme kao poznati LEED i BREEAM,  ali stavlja veći naglasak na analizu trajnosti materijala i troškova te tretira lokaciju građevine na drukčiji način. DGNB dodjeljuje bodove za šest kategorija: ekološki kvalitet, ekonomski kvalitet, socijalno-kulturološki i funkcionalni kvalitet, tehnički kvalitet i kvalitet procesa. Kvalitet lokacije razmatra se odvojeno, ali ne pridonosi ukupnoj ocjeni zgrade. Od lansiranja njemačkoga sistema certificiranja zgrada, German Sustainable Building Council razvio je sistem za ocjenjivanje novogradnje i postojećih zgrada. Novogradnja obuhvaća kancelarije i upravne zgrade, maloprodaju, stambene zgrade (više od deset stanova), industrijske i institucionalne objekte. Postojeće zgrade odnose se na kancelarije i upravne zgrade. DGNB ne ocjenjuje pojedinačne mjere nego ukupnu učinkovitost zgrade ili urbane četvrti. Kontinuirana ukupna učinkovitost zgrade procjenjuje se na osnovi pedesetak različitih kriterija kao što su mogućnost pristupa za sve i zaštita od buke.           
  
Posebni DGNB kriteriji primjenjuju se za certifikaciju gradskih četvrti: promjenu klime, biološku raznolikost, socijalnu i funkcionalnu raznovrsnost. Ako su ti kriteriji jasno ispunjeni, zgrada ili urbana četvrt dobija certifikat ili predcertifikat na nivou zlata, srebra ili bronce. German Sustainable Building Council u prvom je redu postigao da širenje svoje mreže međunarodnih partnerskih organizacija prilagodi svoj sistem certificiranja da bude u praksi i zakonskim okvirima uključenih zemalja. Nadalje, DGNB priprema međunarodni sustav certificiranja za sve zemlje koje još nisu zastupljene u mreži. Taj će sistem biti zasnovan na trenutačnim evropskim standardima i građevinskim propisima, a sadrža će potrebne evropske podatke za izradu procjene vijeka trajanja. Sve informacije o DNGB zelenom certifikatu možete pronaći ovdje.
Zelena gradnja ubrzo će postati sinonim kvalitetne gradnje, a zatim i pojam standarda u segmentu komercijalnih nekretnina.




Нема коментара:

Постави коментар