субота, 30. мај 2015.

Akvaponija - proizvodnja hrane u sopstvenoj režiji

U današnjem svijetu jedan od glavnih proglema sa kojima se suočava savremeni čovjek je nedovoljna količina organski zdrave hrane. Jedan od načina na koji može da se prevaziđe taj problem, može biti  akvaponija, koja je jedinstven metod za uzgoj hrane koja koristi normalne funkcije biljaka i riba kako bi dobili velike količine hrane u kompaktnim prostorima. U urbanim sredinama je teško doći do proizvedene organske hrane, ovaj metod poljoprivrede nudi dobro rešenje za uzgoj vlastitog povrća.
Činjenica govori da sa sistemom akvaponije se koristi 90% manje svježe vode i zahtijeva znatno manje hranjivih sastojak za istu količinu ribe koja je proizvedena na konvencionalan način. Voće i povrće se može uzgajati uspješno, bez potrebe za pesticidima i drugih hemikalija za koje se zna da uništavaju okolinu i ljudsko zdravlje kada se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi.
Akvaponija je metoda kombinovanog uzgoja riba i povrća koja ne zahtijeva tlo. Uzgajivač kultivira slatkovodne ribe (akvakulture) i biljke (hidroponi) u cirkulirajućoj vodi koja razmjenjuje hranjive sastojke  između riba i biljaka. Otpadne vode ribe služe kao organsko gnojivo za biljke, a biljke čiste vodu od ribljeg izmeta i urina.

Akvaponijski sistem može biti instaliran gotovo bilo gdje, uključujući i gusto naseljene urbane sredine, kao što su: balkoni, terase, vrhovi parkirnih struktura ili na osnovnim parkiralištima, a pogodno je i za uzgoj u samoj kući. Ovo je idealan sistem za mnoge gradske poljoprivrednika s ograničenim pristupom nezagađenom tlu.
Akvaponija je kombinacija akvakulture i hidroponije. Obje imaju svoje nedostatke, hidroponija zahtijeva skupe hranjive materije za hranjenje biljaka, kao i periodično ispiranje sistema što prouzrokuje stvaranje problema zbog odlaganja otpada. Voda koja cirkuliše kod sistema akvakulture ima višak hranjivih materija koje trebaju biti uklonjene iz sistema, što znači da se dio vode uklanja, obično na dnevnoj bazi, te se nadomješta čistom vodom.
Oba načina uzgoja su vrlo uspješne metoda proizvodnje ribe i povrća, ali kada gledamo njihovu kombinaciju, njihovi negativni aspekti se pretvaraju u pozitivne.
Akvaponijski sistem možemo sagledati kao akvarijum iz kojeg raste hrana. Voda iz akvarijuma se putem pumpe crpi i uliva u ležaj za uzgoj biljaka, te se iz njega cijedi natrag preko korijenja u akvarijum sa ribama. Biljni ekstrakt vode i hranjive materije koje su im potrebne za rast, čiste vodu za ribe. Na površini ležaja za uzgoj biljaka rastu bakterije koje pretvaraju otpadni produkt riba, odnosno amonijak, kroz akvaponijski sistem u nitrite, a zatim u nitrate. Nitrati su ono što biljke koriste za hranu, dakle, biljke se zapravo ne hrane ribljim izmetom već nitratima.
Ležajevi za uzgoj biljaka treba da budu napunjeni sa materijalima kao što su šljunak ili oblutci, ali postoje i mnoge  druge različite metode koje se mogu koristiti.
Različite vrste riba mogu se uzgajati u akvaponijskom sistemu, a odabir vrste zavisi od niza činilaca. Mogu se uzgajati i velika jata. Istraživanja su pokazala da ovaj sistem koristi oko jednu desetinu vode koja se koristi za rast povrća u tlu.
Postoji više metoda, ali su dvije najčešće – sadnja u ležajevima i plutajuća sadnja. U prvom, biljke su posađene u propusne ležajeve i voda, koja se iz akvarijuma uliva u njih, izliva se nazad kroz propusne rupe. Druga tehnika je da se biljke sade bez popunjenog ležaja na nekom plutajućem materijalu kroz koji biljkama korijen visi direktno u vodu. Ova druga tehnika, nazvana kultura duboke vode, takođe se može napraviti tako da se ribe uzgajaju u jednom tanku, te se njihova voda pumpama dovodi do zasebnih ležaja sa biljkama u vodi, a potom se voda vraća do riba.
Ovo su osnove akvaponije, ovakav uzgoj stvarno može biti jednostavan ili komplikovan koliko želite. Ukoliko želite početi s malim testom, uzmite stiropor, izrežite rupe u njemu, umetnite neke sadnice kroz rupe i stavite da to sve pluta na površini akvarijuma ili ribnjaka. Za malo vremena, ćete imati veliku količinu povrća kao i čistu vodu za ribe. Iz iskustva korisnika tokom godina, te kroz razmjenu informacija na forumima, utvrđeno je da su ove dvije navedene tehnike najpouzdaniji i najjednostavniji način akvaponije, pogotovo za početnike. Obje tehnike također zahtijevaju minimalno održavanje.
Ukoliko se odlučite probati ovakav uzgoj biljaka i ribe, potrebno vam je puno više informacija. U svakom slučaju, sada znamo da svoju vlastitu hranu ne moramo uzgajati samo u tlu, nego i u vodi.

Korisni linkovi:

Нема коментара:

Постави коментар