уторак, 19. мај 2015.

Oblasti primjene zelene ekonomije

Zelena ekonomija se definiše kao ona koja „emituje malo ugljenika, efikasno koristi prirodne resurse i koja je socijalno inkluzivna“. Investicije koje se planiraju u budućnosti će biti usmjerene na obnovljive izvore energije, javni saobraćaj, energetsku efikasnost, održivu poljoprivredu i mjere za zaštitu ekosistema i biološke raznolikosti.
Procjene UN-a za sljedećih 20 godina su da će samo investicije u energiju premašiti 350 milijardi dolara, dok će 200 milijardi dolara biti uloženo u razvoj i ,,ozeljenjavanje“ saobraćajnog sektora, a po 134 milijarde dolara u sektore građevinarstva i turizma. Više od 100 milijardi dolara je namijenjeno planu za upravljanje otpadom i vodnim resursima, a 76 milijardi dolara za povećanje efikasnosti u industriji.
Osnovni instrument tranzicije svjetskih ekonomija ka zelenom rastu tiče se promjene ponašanja ljudi i transformacije tržišta rada, odnosno kreiranja „zelenih poslova”, kao I jačanja potrebe za „zelenim” inovacijama i tehnologijama. Sve to je u cilju ublažavanja posljedica klimatskih promjena, smanjenja emisija gasova staklene bašte i CO2, transport i skladištenje, smanjenje upotrebe fosilnih goriva i veća upotreba obnovljivih izvora energije, efikasnije i čistije proizvodnje, proizvodnji čiste pijaće vode, očuvanja kvaliteta vazduha i zemljišta i sličnih aktivnosti.
Energetika je ključna oblast razvoja ekonomije svake zemlje posebno imajući u vidu da se približavamo kraju proizvodnje energije iz fosilnih goriva. Energetika takođe direktno I indirektno utiče na životnu sredinu, ali i na rast GDP-a, porast zaposlenja, ispunjavanje osnovnih ljudskih potreba.
Neki od sektora u koje se uvodi princip zelene ekonomije:
• Poljoprivreda - ostvaruje najveći doprinos BDP-a (bruto društvenog proizvoda) u mnogim zemljama u razvoju. U svijetu zapošljava približno 1,3 milijarde radnika.
• Prostorno planiranje u gradovima - to su mjesta gdje živi polovina svjetske populacije. Dobro osmišljeni gradovi imaju veliki potencijal da se na pravi način kombinuju efikasnost resursa sa ekonomskim i socijalnim prilikama.
• Građevinarstvo - zgrade su „krivci“ za preko 40% potrošnje ukupne svjetske primarne energije. Nove zelene zgrade mogu da pomognu zemljama u razvoju da zadovolje dodatnu tražnju za stambenim zgradama.
• Energetika - obnovljivi izvori energije treba da se udvostruče do kraja 2050. godine prema scenariju zelene ekonomije.
• Šumarstvo - šume nestaju velikom brzinom zbog prekomjerne upotrebe. Akcija koja se sprovodi na međunarodnim i nacionalnim nivoima ima za cilj da se otvore nova radna mjesta u oblasti šumarstva.
• Ribarstvo - godišnji profit od ribarskih preduzeća širom svijeta iznosi oko 8 milijardi dolara, i direktno i indirektno podržavaju 170 miliona radnih mjesta.
• Industrijska proizvodnja - troši trećinu globalne energije, emituje četvrtinu ukupnih svjetskih emisija gasova staklene bašte, i predstavlja značajan dio osnovnog resursa.

• Turizam - akcenat je na ulaganju u održivi turizam čija rješenja mogu doprinijeti održivom

Нема коментара:

Постави коментар