среда, 14. октобар 2015.

Sprovedi i ti 28-dnevni izazov čićenja od plastike!


   Plastika je svuda oko nas. Pogledajte oko sebe sada i izbrojte stvari za koje znate da sadrže plastiku. Plastika je pogodna i jeftina, ali postoje neke velike zamke da bi se živjelo u plastičnom svijetu. Plastika skriva neke gadne sastojke, kao što su ftalati i BPA. I pored toga što zagađuje čovjekovo tijelo, sve što čini plastiku zagađuje planetu. Najbolji način za uklanjanje plastik iz svakodnevnog života je da se izbjegne jednokratna upotreba plastike koliko je to moguće: stvari poput plastičnih kesa, kesa za skladištenje prehrambenih namirnica i plastičnih boca za jednokratnu upotrebu.

  Kroz ovaj 28-dnevni izazov, naučićete kako da uklonite plastiku iz svog svakodnevnog života ili u kranjem slučaju da postanete manje zavisni od iste. 

Nedelja 1: Fokusirajte se na čuvanje hrane
Dan 1: Reciklirajte oštećenu, izgrebanu i neiskorišćenu hranu i piće u kontejnere za skladištenje- oštećena plastika ima veće šanse da izluči hemikalije u hrani.

Dan 2: Koristite manje plastične folije. Probajte neke nove proizvode, kao što je omot od pčelinjeg voska. Višekratne staklene posude sa poklopcima i papir od voska su takođe velike zelene alternative za čuvanje hrane. Čuvajte se aluminijumske folije, ali ako je koristite, onda ona ne smije doći u kontak sa vrućom hranom. Mekan metal, aluminijum se može lučiti u hranu i preći krvno- moždanu barijeru i povezuje se sa neurotoksičnim, hormonskim poremećajima i Alchajmerovom bolešću.

Dan 3: Izbacite svoju plastičnu bocu za vodu. Potražite posudu za vodu, napravljenu od čelika i izbjegavajte one sa plastičnim oblogama. Staklene boce sa silikonskim ručkama su takođe velika opcija. (Evo nekih opcija za ne- plastične boce za vodu http://www.rodalewellness.com/living-well/our-favorite-plastic-free-water-bottles).

Dan 4: Kupite odgovarajući filter za vodu, ako vaša voda sadrži nečistoće. Onda obećajte sebi da ćete se otarasiti flaširane vode za vaše dobro.

Dan 5: Otarasite se plastičnih kesa. Okrenite se ka omotima ili papirima od voska i torbama za grickalice, da bi ste se otarasili navike od plastičnih kesicama za sendviče.

Dan 6: Naviknite se da koristite sigurne kontejnere za odlaganje hrane. Za kompletnu listu, pogledajte ova ne- plastična rešenja za skladištenje hrane - http://www.rodalewellness.com/living-well/organic-living/plastic-free-food-storage.

Dan 7: Obrazujte sebe (i svoje prijatelje i porodicu) o važnosti izbjegavanja “BPA-free” plastike. Mnogi sadrže hemikalije koje se nalaze u istoj klasi kao toksične BPA.
 
Nedelja 2: Proberite svoje smeće
Dan 8: Krenite u okviru zdrave pameti. Praksa sabranosti će vas usmjeriti i u ovom trenutku olakšati vašu potrebu za kupovanjem toliko plastičnih " stvari." Što manje plastičnih stvari kupujete, manje ćete morati da izbacite kasnije.

Dan 9: Ponesite svoje lične kontejnere za odlaganje. Na taj način, više nikada nećete osjećati krivicu zbog  plastike (stiropor).

Dan 10: Ponovo upotrebite plastične kese iz kupovine koju već imate pri ruci. One su sjajne obloge za korpe za smeće.

Dan 11: Ispraznite male korpe u veću kantu, tako da ne morate da bacate kese koje vam služe kao obloge za manje korpe.

Dan 12: Postanite ljudski kompaktor smeća: Izcijepajte velike kutije pritiskom ili tako što ćete ih zgaziti, tako da vam može stanuti više u svaku kesu za smeće. Na taj način, koristite manje plastičnih kesa za otpad tokom vremena, a možete čak da ušteđeni novac ulažite u kontejnere za smeće.

Dan 13: Uložite napor prilikom kupovine da tražite proizvode sa najmanjom količinom pakovanja.

Dan 14: Održavajte vaše dvorište i baštu tako što ćete čuvati i kompostvati vaše odpatke od hrane, i na taj način ćete koristiti drastično manje velikih plastičnih kesa za smeće tokom godine.
 
Nedelja 3: Očistite svoje kupatilo
Dan 15: Riješite se mikroba. Provjerite etikete na proizvodima kao što su piling za lice i na vašoj trenutnoj pasti za zube i uvjerite se da su na listu sastojci kao sto su polietilen i polipropilen.

Dan 16: Napravite svoje proizvode za njegu kože. Zaboravite mikrobe. Za vrlo malo novca, možete sami spremiti svoja domaća netoksična sredstva za čisćenje i održavanje lične higijene.

Dan 17: Uklonite ftalate. Ove hemikalije se koriste za pravljenje mirisa, kozmetičkih proizvoda i proizvoda za ličnu higijenu, a uz to su i toksični. Izbijegavajte sve " mirise" ili "parfeme" koji sadrže ftalate.

Dan 18: Potražite više održive četkice za zube, koje vam omogućavaju da zamjenite samo glavu. Na taj način, nećete morati da bacite cijelu plastičnu četkicu kada je glava dotrajala.

Dan 19: U vašem kupatilu se nalazi veliki broj plastičnih flaša? Da biste ih smanjili, naučite kako da napravite sopstvene domaće proizvode za kosu.

Dan 20: Investirajte u sigurnije tuš zavjese za visekratnu upotrebu. Zamjenite vinil sa organskim pamukom ili čak verzijom konopa. Bonus: Konop je prirodno antimikroban, tako da se neće ubuđati.

Dan 21: Niste za to da izradite svoj sapun? To je u redu. Da biste izbjegli plastiku, izaberite netoksični bar sapun, umjesto flaširanih tečnih sapuna i kupki za tijelo. Dr. Bronner- ovi sapuni čak dolaze u biorazgradivim novinama!
 
Nedelja 4: Osvojite kuhinju
Dan 22: Ponesite svoju ličnu torbu za namirnice. Bilo koja velika torba će posluziti, ali ako hoćete da kupite neke nove, trazite torbe koje su od pamuka ili konopa. Još bolje, napravite jednu za sebe, i nemojte se zaustaviti samo na torbama za namirnice. Torbe možete lako napraviti od starih majica, gaza ili bilo kojih preostalih tkanina, samo ne zaboravite da ih ubacite u veš mašinu izmedju kupovina, kako bi hrana ostala čista.

Dan 23: Izbjegavajte soda boce tako što ćete napraviti svoja lična gazirana pića. Dodajte vaše omiljene ukuse i sokove u gaziranu vodu i gotovo.

Dan 24: Napravite svoju, bolju nego kupovnu " upakovanu" hranu poput jogurta. Toliko hrane dolazi u plastičnoj ambalaži koja izgledaju neodoljivo.

Dan 25: Koristite samo drveno ili metalno posuđe za kuvanje hrane. Nemojte da grijete hranu u mikrotalasnoj, držati plastičnu spatulu prema vrelom tiganju, jer će se isprati plastične hemikalije u hranu.

Dan 26: Skuvajte sami sebi kafu i ponesite je sa sobom. Kafe mašine imaju dosta plastičnih djelova, kao što su rezervoar za vodu i filter šolja.

Dan 27: Odličan je posao pravljenje kesa za višekratnu upotrebu. Napravite ih danas: Sledeći put kada odete u prodavnicu i zaboravite svoje kese, doći ćete u iskušenje da koristite plastične. Radeći " hod srama" do vašeg auta sa plastičnim kesama punim hrane može biti teško, ali nikada više nećete napraviti takvu grešku.

Dan 28: Priuštite sebi za završetak plastičnog čišćenja: Izadjite na sladoled i tražite kuglu. Dobićete poslasticu i izbijegavajte stiropor šolju i plastičnu kašičicu.

Izvor: http://ecowatch.com/

Pripremili: Anđela Đurđevac i Ivan Mijanović

Нема коментара:

Постави коментар